I have just sent the following open letter to our minister of foreign affairs, Carl Bildt. I answer him why we haven’t signed a letter that all other EU-countries have signed, where we urge the UN security council to ensure that ICC is used to follow up all war crimes in the Syria conflict. If he, or somebody from his staff, answers, I will of course post the answer here.

————————————————

Bäste Utrikesminister,

jag läste med stor förvåning dagens debattartikel skrivet av en av oppositionsledarna

http://m.expressen.se/debatt/krigsforbrytarna-maste-sattas-dit/

Där står det att:
“ICC ska lagföra de krigsbrott som nu begås och har begåtts i Syrien…Samtliga andra EU-länder har tidigare krävt detta i ett brev till FN:s säkerhetsråd, men den svenska regeringen avstod då från att underteckna vilket väckte stor internationell förvåning.”

Sverige har under 1900-talet erhållit ett solitt rykte att stå upp för mänskliga rättigheter, för att stå demokratins sida i konflikter, och för att stärka FNs förmåga att kanalisera våra globala ambitioner att mogna som globalt samhälle.

Detta rykte är viktigt att vårda och ytterligare förstärka.

Jag förväntar mig därför att det finns en god anledning till att vi inte har skrivit under detta viktiga brev.

Då jag inte hittar några indikationer om vad dessa anledningar skulle vara på er hemsida, eller på andra ställen, så skriver jag därför nu och frågar. Jag har postat detta öppna brev på min blog och på min facebook-sida, där jag också kommer att posta ett eventuellt svar. Det kommer därför att nå ut till en relativt stor mängd (500+) människor på en gång, och därmed ge er chansen att visa att det finns en god anledning att Sverige har tagit detta ställningstagande. Just nu verkar det nämligen mest extremt osvenskt, och som något som undergräver vårt under lång tid uppbyggda goda rykte.

Rent allmänt: Vi borde initiera sådana här brev, och få andra länder att skriva under – inte själva vägra, när alla andra är med!

Mer specifikt, igen taget från artikeln: “ICC är kanske den viktigaste utvecklingen av den internationella rättsordningen som tillkommit under de 25 år som gått sedan gasattacken mot Halabja. Det vore ett historiskt misstag att inte göra klart att domstolen kommer att användas nu.”

Vänliga hälsningar,
Gunnar Cedersund,
engagerad medborgare